Топ 10 изпитани начина да се мотивираме!

 1. Променете начина си на мислене:

Чувствата ни са предизвикани от поредици от мисли и съждения. Така че, ако пречупим тази поредица, ние ще променим и това как се чувстваме. Насочвайки фокусирано вниманието си върху начина по който възприемаме света и върху това как действаме би ни помогнало да излезем от порочния кръг на провала. Точно както децата. Забелязали ли сте, че когато едно бебе плаче, а ние му отвлечем вниманието за момент, то започва да се смее. Така е и с нашите емоции и възприятия. Ние сме способни да променим всичко около себе си – целенасочено!

 1. Променете заобикалящата ви среда:

Въпреки, че околният свят не е вътрешен феномен, ние можем да го използваме, за да се мотивираме. Да отидем на едно място, което ни успокоява и кара да се чувстваме щастливи – това би ни заредило с енергия и ще ни мотивира да се впуснем в нови авантюри към пътя на мечтата ни. Дори на място, на което сме имали лоши или характеро-изграждащи спомени, ние бихме могли да  формираме наше ядро на мотивация.

 

 1. Обкръжете се с мотивирани хора:

Отново, чрез това действие, ние повдигаме нивата си на съпричастност и надеждност. Това действие много често може да доведе до разочарование, но дори в тези случаи, ползите са по-големи за изграждането ни. Идеята тук е да си създадем навика да мислим положително и да създадем у себе си убеждението, че ние сме част от света, която има значение. Позитивните-мотивирани хора са естествен прилив на енергия. Те ни дават заряд, настроение и  подсъзнателно ни подтикват да се развиваме.

 1. Слушайте или четете нещо, което е позитивно или въздигащо духа.

Ние често трябва да се само-мотивираме, да търсим и да открием това, което е „писано“ за нас. Най-трудната част е да започнем, когато започнем е най-голямата радост, а когато успеем – ние вече сме пречупили психологическите си граници и сме надградили себе си. Има редица блогове, книги, подкасти и видеа за мотивация. Лично аз съм на ниво, на което тя идва от сърцето ми, но за да стигнем дотук – трябва да минем както през много провали така и да усетим сладостта от успеха.

 1. Действайте на всеки фронт!

Тук някои хора си казват, че са демотивирани или, че не знаят какво да правят изначало. Има една поговорка „Бил съм там 10 пъти повече от теб, защото съм опитал вече десети път да постигна тази цел. Съмнението ще ви направи безсилни, ако му позволите. Иначе точно действията и инициативността са тези, които ще ни поддържат мотивирани. Затова действаме! Трябва да действаме – без съмнение, без предразсъдъци и без да се страхуваме от провала!

 1. Отдъхнете си…

Има моменти, когато трябва просто да изключим света окло нас и да си починем. Не и ако до сега не сме предприемали нищо де… Почивката идва след като сме дали всичко от себе си по пета точка.  Почивката е само за да осъзнаем, че успехът и мотивацията вървят ръка за ръка и трябва по най-бързия начин да се прегрупираме и да се захващаме отново на работа към целите си.

 1. Не се сравнявайте с другите!

Всичко, което постигаме се дължи на нас. Аз се радвам, когато видя успял човек, но единствената причина да не съм като него съм аз самия! Но аз знам, че в мен има частица уникалност и величие, затова не се сравнявам с никой, а оформям реалността. Всеки един диамант е уникален. Така е и с хората!

 1. Забавлявайте се повече!

За много хора – липсата на забавление е един от най-демотивиращите фактори за успеха на бизнеса им. Чували сме фразата „Скучно ми е на работа…“ Когато се случи да мислим по този начин – време е да предприемем нещо или да измислим алтернативен начин на работа, комбиниран с някакво забавление или хоби.Тук трябва да се попитаме и да си отговорим на въпроса….

Какво мога да сторя, за да ми е по-забавно?

 1. Давайте (подарявайте)!

Никога няма да забравя разговора ми с една от ораторките на TedX и създателка на LifeVestInside – Orly Wahba. Тогава тя ми каза, че съм невероятен човек, защото излъчвам позитивизъм. Орли е създателка на глобална хуманитарна организация, обвързана пряко с добротата и равенството в обществата ни. Сред десетте действия на добротата беше и подаряването на емоции и съпричастността. Ние никога не знаем какво ще означава дори един малък жест за човека срещу нас! Затова нека да сме добри хора и когато имаме възможност да даваме. Да даваме най-вече доброта и надежда… а това със сигурност ще мотивира и нас самите. Базовите човешки емоции са сред най-силните феномени в човешката история.

 

 1. Молитва или медитация:

Осъзнал съм, че като вниквам дълбоко в сърцето си и като преоткривам доброто в света, аз се чувствам енергичен и зареден! Ние трябва да сме благодарни за това, което имаме и всеки ден да се обръщаме към себе си, за да търсим отговорите на въпросите, които ни вълнуват, защото всичко, което е писано за нас се крие в нас самите и може да бъде осъзнато посредством една молитва!

Замислете се… когато сме благодарни, ние се чувстваме по-добре отколкото когато мразим. Правилното дишане пък, е техника, използвана не само при медитация, но и приложима във всяка наша дейност. Контролираното дишане ни центрира в нашата същност. 10 минути медитация на ден, комбинирана с една фокусирана молитва към себе си ще усъвършенстват начина по който мислите и гледате на нещата, а оттам и нещата, които ще гледате ще се усъвършенстват!

 • Методи Недев

Успех!

Воля за успех!

Оставете коментар