Силата на убеждението. (Как да ни приемат на всяка работа)

Всеки ден, всеки от нас е в ролята на убеждаващ някого да вземе някакво решение (в личния живот или в професионалната си дейност), или сам е подложен на опити да му бъде оказано влияние. Постоянно ни атакуват, не само от телевизията с реклами или с предложения и презентации по домовете ни, ами буквално на всеки ъгъл някой невинно ни подава листче, картичка, разказва ни някаква съчинена история и се стреми да облекчи портфейла ни. Хората, които го правят, може и да не са чели точно това, но са обучени да използват някои манипулативни механизми. Жертвите им обаче обикновено не само не ги знаят, но дори и не ги подозират. Затова животът непрекъснато ни учи как да се защитаваме от тези манипулации:

– Трябва да внимаваме само за едно при общуването с хора, които търсят нашето съгласие и се опитват да ни се харесат. Това е чувството, че започваме да харесваме този човек по-бързо или по-силно, отколкото е нормално да се очаква. Веднъж щом забележим това чувство, за нас то ще бъде знак, че вероятно се използва някаква тактика. След това можем да вземем необходимите мерки.

Трябва да се спрат механизмите, които карат човека да действа като автомат, без да мисли.

Оттук и огромната значимост на убеждението за бизнеса – навсякъде се продават стоки или застраховки, убеждават се клиенти, водят се преговори да се разработват рекламни или PR-кампании, маркетингови стратегии и т. н.

Интересно, но факт. През 2018г. големите компании не плащат за вашата работа, а за вашите идеи и проява на креативност. Хората се доверяват на емоции, а именно това може да бъде силно оръжие за нас. Ако сме искрени и съпричастни в думите и решенията си ние сме способни на големи дела. По принцип слушането е важно. Науката е доказала, че  хората мислят много по-бързо отколкото могат да говорят, което ще рече, че преди да убеждаваме ние трябва първо да изслушаме, да  осмислим и анализираме внимателно останалите аргументи. Има 3 етапа на диалогът – печелене на вниманието, задържане на вниманието и загубата му. Ако ние убедим шефа си, че чрез нашите лични качества и интелект той ще има по-големи приходи, не само че ще сме наети, но и ще имаме по-висока начална заплата.  Но за това се иска добро комбиниране на нашите логика и емоции. И тук идва въпросът: Кое е по-важно? В интерес на истината емоциите почти винаги печелят, а с взаимната употреба на ум и чувства, успехът просто ви е гарантиран !  Преди абсолютно всяко свое действие, събитие или проява на лични качества си правете план на действие. Запишете го, това ще ви даде както увереност, така и воля да продължавате да действате. Контролирайте и манипулирайте(пренастройвайте) мнението на шефа си за вас. Използвайте своето въображение, за да избягате от реалността и да се въплътите в своята уникалност. Думите са балони с хелий. Има два варианта. Или ще стигнете до Луната, или ще се спукате на върха на планината. Бъдете екстровертни. Приемайте всичко с отворени към света ръце, взимайте най-хубавото от всяка ситуация и никога не отхвърляйте различното.  Ако сме постоянни в характера си, ние ще си създадем ценности. А от там светът ни ще се промени. Хората ще ни гледат по друг начин и начинът по които ние гледаме над света ще е също различен. Един от най-мощните фактори за човешкото поведение е необходимостта от високо его. Всяко разминаване в нашите и чуждите представи предизвиква смущения в поведението ни. Ако обаче сме тренирали и овладеем бързо своето рацио (ratio), ние ще се чувстваме като доминиращи и по-силни.

Една от най-ефективните техники за убеждение е просто промяната на думите с други (по добре звучащи.)

Кое е невъзможно? Нищо ! Всичко е възможно. Всеки ден виждаме нови хора да се издигат от нищото. Стив Джобс и Стивън Хоукинг са само част от хилядите примера за това. Те успяват именно защото са открили предварително какво желаят и са му се отдали напълно. Ако някой преди нас е успял, то и ние сме способни. Стремете се да подобрите тяхното постижение. Само вашите вярвания и решения са важни. Дотук с извиненията. Упражнявайте се редовно, изчистете всички свой дефекти и убеждавайте като шампион още преди да сте станали такъв.

Чували ли сте за „човекът, който убедил Бог“ ? Не?! Бог си говори сам и се само убеждава постоянно. Това е една от  тайните на величието му. Затова обикновените хора никога няма да са велики. Бог обаче е убеден във вас. Убеден е, че сте велики и ще успеете да внесете светлината на духа си в света. Сега остава вие сами да се убедите, че можете, че знаете, че сте орисани за успех. Иисус Христос – единственият човек успял да убеди света, че неговата кръв е породила състраданието и любовта в света. И че смъртта не е по-силна от живота. А защо пък да не метафоризираме живота с успеха. Тогава не бихме ли станали успешни? Според мен, да ! Запомнете: Щом Бог е с вас абсолютно нищо не може да спре летежът ви към звездите !

И за финал не забравяйте един от най-важните елементи на комуникацията и убеждението. А именно концентрацията ни.  Да насочиш вниманието и енергията си към другия, към мнението и аргументите му, да си поставиш за цел да го изслушаш и да направиш опит да разбереш позицията му, т.е. активното слушане НЕ предполага селективно концентриране върху онези аргументи на събеседника, които можеш да обориш. НЕ означава да изграждаш план за действие” и контрааргументи, докато другият говори. По-скоро означава да приемеш всички аргументи с които си съгласен лично и да отхвърлиш останалите (поне подсъзнателно).

 

  • Гневният ум е тесногръд ум. Усмихнете се.
  • Демокрацията е базирана на убеждението, че обикновените хора имат свръх-обикновени способности.
  • Убеждението е съзнанието на ума.
  • Лидер е този, който има визията и убеждението, че една мечта може да се изпълни. Той вдъхновява умовете и мускулите да действат.

 

Бъдете лидер !

Оставете коментар